Informatieplicht energiebesparing
Verbruikt uw locatie per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas? Dan valt uw onderneming onder de wet milieubeheer en informatieplicht.
1 juli 2019 is daar de informatieplicht bij gekomen. Dat betekent dat u uiterlijk 1 juli 2019 had moeten rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft uitgevoerd.
Nog niet gerapporteerd? Dat betekent dat u aan de slag moet! Gebruik dit stappenplan om te controleren of u een informatieplicht heeft.
Het stappenplan
- Stap 1: Bepaal of u een informatie- en energiebesparingsplicht hebt.
- Stap 2: Bepaal welke lijst met erkende maatregelen voor u van toepassing is.
Bij het rapporteren in eLoket neemt u de Erkende Maatregelenlijsten (EML) als uitgangspunt. Er is voor 19 bedrijfstakken een EML opgesteld.
Kies hier de bedrijfstak die het meest op u van toepassing is. Dan ziet u in hoofdlijnen welke thema’s voor uw bedrijfstak gelden. Als u niet onder een van de 19 bedrijfstakken valt en er dus geen passende EML is, kies dan de lijst Bedrijfstak zonder EML.
- Stap 3: Vraag op tijd eHerkenning aan.
Rapporteren doet u in eLoket. Om in te loggen in eLoket heeft u een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig. Vraag dit op tijd aan bij een leverancier. Dit duurt circa 5 werkdagen en er zijn kosten (tussen de 5 en 22 euro per jaar) aan verbonden.
U kunt ook een intermediair machtigen die voor u rapporteert in eLoket. Dan hoeft u niet zelf een eHerkenningsmiddel aan te vragen. Wel blijft u verantwoordelijk voor de inhoud van de rapportage. Het bewijs van uw machtiging aan de intermediair hoeft u niet op te sturen.
- Stap 4: Log in op eLoket.
Ga naar eLoket van RVO.nl en log in met uw eHerkenningsmiddel niveau 1. Als u de eerste keer inlogt op eLoket moet u een profiel aanmaken. Nadat u uw profiel heeft ingevuld kunt u het formulier informatieplicht energiebesparing openen. Vul eerst het gedeelte ‘Heb ik een informatieplicht?’ in. Selecteer vervolgens uw bedrijfstak. U krijgt dan alle erkende maatregelen van uw bedrijfstak te zien.
- Stap 5: Vul de rapportage in per Wm-inrichting.
Van de erkende maatregelen ziet u in eLoket eerst de maatregelomschrijving. Om de maatregel te kunnen beoordelen en te zien om welke techniek het gaat, moet u de maatregel openklikken. Voor elke erkende maatregel geeft u aan of u die WEL of NIET heeft uitgevoerd of dat u een ALTERNATIEVE maatregel heeft uitgevoerd.
- Stap 6: Rapportage indienen
Na rapporteren in eLoket ontvangt u per e-mail een ontvangstbevestiging met een referentienummer. Gebruik dit referentienummer voor vragen en correspondentie.
Geen tijd/kennis om dit zelf te doen? Wij nemen het gehele proces uit handen, u bent hier geen tijd aan kwijt.
Mocht u de informatieplicht energiebesparing willen uitbesteden dan heeft Energy-Check deze maatregelen voor uw onderneming gebundeld en versimpeld. Op deze manier kunnen wij eenvoudig uw actieplan samenstellen en bent u klaar voor uw melding voor de informatieplicht.
- Locatiebezoek: hierbij verzamelen we alle informatie nodig voor de rapportage.
- Indienen rapportage: dit doen we in het E-loket, u heeft hiermee voldaan aan de informatieplicht. U hoeft niets meer zelf te doen.
- Overzichtsmatrix per locatie: Op deze manier heeft u een goede input om op verder te bouwen aan de energiebesparingsplicht.