Vragen? Gewoon bellen: +31(0) 38 45 78 445 info@energy-check.nl

Krijgt u als leverancier te maken met de Warmtewet?

Energy-Check werkt voor u!

Op 11 juni 2013 stemde de Eerste Kamer in met de Warmtewet. Deze wet is na 10 jaar van behandeling en wijzigingen op 1 januari 2014 ingegaan.

Waarom een Warmtewet? Er is een groep afnemers van warmte die nu niet beschermd is tegen te hoge prijzen, onacceptabele storingen en niet-transparante leveranciers. De Warmtewet biedt deze afnemers bescherming en zorgt voor leveringszekerheid. Voor wie is de Warmtewet?

  • Leveranciers van warmte aan afnemers met een aansluiting van maximaal 100 kW, bijvoorbeeld woningcorporaties en woningbeheerders (Vereniging van Eigenaren).

Wat verandert er door de Warmtewet?

Er komt een maximum warmtetarief dat is gebaseerd op het “Niet Meer Dan Anders-beginsel” (NMDA). Daarnaast komt er een vergunningenstelsel voor leveranciers van warmte.

Welke installaties vallen onder de Warmtewet?

In principe vallen alle netten waarmee warmte wordt geleverd aan meer dan één afnemer onder de Warmtewet. Met afnemer wordt bedoeld een WOZ-object met een zelfstandige aansluiting.

Welke levering valt onder de Warmtewet?

  • De warmte die wordt geleverd in complexen, bijvoorbeeld flats / appartementen, met een collectieve installatie. Dit is de bekende blokverwarming;
  • De levering van warmte bij warmte-koude installaties (WKO);
  • Stadsverwarming;

In de praktijk betekent dit alle huishoudaansluitingen en vrijwel alle aansluitingen van MKB-bedrijven zoals winkels, kantoren en praktijkruimtes die onderdeel zijn van een flat of appartementen-complex. Wat zijn de gevolgen van de Warmtewet? Door de Warmtewet moeten woningcorporaties en woningbeheerders die stadsverwarming door leveren en die één of meer installaties exploiteren, voldoen aan de volgende eisen:

  • Zich melden bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als leverancier en haar een overzicht verstrekken van de geëxploiteerde warmtenetten;
  • Zich houden aan het prijsplafond dat er komt voor warmtelevering;
  • Een boekhouding voeren waarin duidelijk de kosten en opbrengsten staan die te maken hebben met de levering van warmte;
  • Een storingsregistratie bijhouden;
  • Minstens eenmaal per jaar een volledige en gespecificeerde nota aan alle aangesloten afnemers sturen.

Bent u goed voorbereid op de Warmtewet?

Warmtemeting is wettelijk verplicht gesteld. Indien een complex voorzien is van een collectieve verwarming zoals blokverwarming, dient u als leverancier per afnemer het warmte- en warmwaterverbruik te gaan meten en verrekenen. Tevens zult u met de individuele afnemer een ‘leveringsovereenkomst’ moeten sluiten. Een bijzondere situatie ontstaat bij corporaties die voor hun complex een aansluiting hebben op een stadsverwarming-net, maar dit zelf door leveren aan hun afnemers. Bij aansluitingen groter dan 100 kW, is de corporatie zelf niet beschermd als afnemer van het stadsverwarming-net. Hier ligt een risico of kans voor de corporatie! Krijgt u als leverancier met de Warmtewet te maken? Wilt u weten wat de Warmtewet voor uw organisatie betekent en hoe u de Warmtewet naar uw eigen bedrijfsvoering kunt vertalen? Neem dan contact op met Energy-Check. De adviseurs van Energy-Check beschikken over de juiste kennis en ervaring om u goed te kunnen adviseren en ondersteunen. Ook voor het op de juiste manier afrekenen van u en uw afnemers is Energy-Check uw partner bij uitstek! In beginsel heeft een warmteleverancier een vergunning nodig, net als een elektriciteit- en gasleverancier. Bekijk samen met de adviseurs van Energy-Check of u vergunningsplicht heeft, of u aan alle criteria voor een vergunning voldoet en wanneer de vergunning moet worden aangevraagd. Zorg dat u tijdig goed geïnformeerd en voorbereid bent. Voorkom stress en vervelende verassingen achteraf.

Leaflet Warmtewet