Vragen? Gewoon bellen: +31(0) 38 45 78 445 info@energy-check.nl

Bedrijven moeten snel(ler) van het gas af, stelt klimaatminister Rob Jetten. Ondernemen zij geen actie, dan betalen ze de komende jaren meer energiebelasting. Wat echter vergeten wordt is dat het stroomnet dusdanig vol raakt, waardoor een capaciteitstekort ontstaat. Daar waar duurzaamheid voorop staat, lopen steeds meer productie- en industriebedrijven met een grootverbruik energieaansluiting tegen flinke uitdagingen aan.

Netbeheerders kunnen steeds vaker geen extra capaciteit leveren, omdat het er simpelweg niet is. Zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen en elektrische boilers lijken vanuit duurzaamheidsoogpunt de ideale uitkomst om te verduurzamen en het gasverbruik te verminderen. Door kritisch naar de benodigde apparatuur en het energieverbruik daarvan (op specifieke momenten van de dag) te kijken, is een eerste energieverlaging ingezet. De energiepiek bepaalt echter de gecontracteerde capaciteit en de grootte van de energieaansluiting op het stroomnet.

Waar tot voorheen energiebesparing en duurzame energieproductie voldoende bleek, lopen steeds meer bedrijven, zorginstellingen en zelfs het onderwijs inmiddels tegen een maximale productie- of ontwikkelcapaciteit omwille van deze beperkte energiecapaciteit aan. De mogelijkheden van netbeheerders zijn schaars, terwijl de energiepiek vaak voor iedereen op een ander moment ligt.

Steeds vaker rinkelt daarom onze telefoon met de vraag: “wat valt hier nou toch aan te doen?”. Vooropgesteld: wij snappen de frustratie en onderkennen het landelijke probleem. Door een collectief te vormen ontstaan er in onze ogen bredere mogelijkheden. Feitelijk gezien zijn de opties er, in de praktijk en ook op juridisch vlak is het echter nog niet toegestaan. We zijn daarom blij te kunnen melden dat netbeheerders onderzoeken hoe zij ieder bedrijf kunnen voorzien in hun energiebehoefte, bijvoorbeeld aan de hand van een dynamisch maximum vermogen of een collectieve maximum energiecapaciteit per bedrijventerrein.

Tot die tijd moeten we het doen met de alternatieven om productie, geplande uitbreidingen en/of verduurzaming door te kunnen laten gaan. Neem daarover gerust contact met ons op. Wij staan graag voor je klaar!