Vragen? Gewoon bellen: +31(0) 38 45 78 445 info@energy-check.nl

Een CO2-arme en aardgasvrij gebouwde omgeving in 2050. Het klinkt als een prachtig, maar is bovenal een uitdagend doel waar nu al de nodige stappen voor gezet moeten worden. Om de gestelde klimaatdoelen in 2050 te bereiken moeten dagelijks minstens 10 gebouwen flink worden verduurzaamd. Bizar, toch?

Hoe graag je ook wil verbeteren, de grote vraag is veelal: hoe? Want waar let je op? Hoe zorg je ervoor dat jouw gebouw klaar is voor de toekomst? Met de recent gepubliceerde renovatiestandaard bereid jij je nu alvast voor op 2050.

Renovatiestandaard

De renovatiestandaard omschrijft de gewenste energieprestatie van commercieel en maatschappelijk vastgoed. Deze prestatie wordt gemeten aan de hand van isolatie, verwarming, koeling, ventilatie en verlichting. Daarnaast wordt getoetst of en in welke mate een gebouw duurzame energie opwekt. Het resultaat van deze meting wordt uitgedrukt in een energielabel.

Waar vanaf 1 januari 2023 energielabel C voor in ieder geval kantoren verplicht is, zal vanaf 2050 energielabel A++ en voor sommige sectoren zelfs A+++ gelden. Het treffen van energiebesparende maatregelen ten behoeve van de renovatiestandaard is nu nog geen verplichting, vanaf 2030 mogelijk wel.

Wat betekent dat concreet?

Tussen vandaag en 2050 liggen nog zo’n 10.000 dagen. Wanneer je momenteel bezig bent met (de voorbereidingen van) een renovatie, kun je al rekeningen houden met de renovatiestandaard. Zo zorg je ervoor dat je jouw gebouw al op het gewenste energieniveau brengt. Staat er nog geen (grote) renovatie op jouw to do lijst? Bedenk dan alvast hoe je stapsgewijs toch aan de renovatiestandaard kunt gaan voldoen. 2050 voelt misschien nog heel ver weg, iedere dag dat je hiermee wacht maak jij het jezelf alleen maar lastiger.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg!