Vragen? Gewoon bellen: +31(0) 38 45 78 445 info@energy-check.nl

Nieuw op onze website: werknemers aan het woord. In deze berichten delen wij een korte nieuwsupdate vanuit het perspectief van een van onze collega’s. Met deze keer aan het woord: Vincent Vergouwen.

Wij hebben ons al een tijdje op onze thuiswerkplekken geïnstalleerd, maar ook op andere vlakken is duidelijk dat we in een uitzonderlijke situatie zitten. Niemand weet wat de toekomst ons gaat brengen, en hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen, en die onzekerheid weerspiegelt zich ook op de energiemarkten. Positief nieuws kan leiden tot snelle stijgingen, terwijl negatief nieuws juist weer dalingen kan veroorzaken. Afgelopen week stond de energiebranche met name in het teken van de crash van de olieprijs.

Olieprijs
De gasprijs, en in mindere mate de elektriciteitsprijs, worden onder andere bepaald door de olieprijs. In maart werd al de laagste daling van de olieprijs sinds de Golfoorlog in 1991 genoteerd doordat Rusland en Saoedi-Arabië de productie van olie opvoerden, terwijl de vraag naar olie juist minder werd. 

Inmiddels is er wel een akkoord om de olieproductie te beperken, maar deze beperking blijkt niet voldoende te zijn. Afgelopen dagen werd dat alleen maar duidelijker: de voorraden lopen alsmaar verder op, en maandag daalde de olieprijs in de VS (WTI) tot -37,63 Usd/bbl. Oftewel: men kreeg op dat moment geld toe als fysiek olie werd gekocht. 

Deze ontwikkelingen op de oliemarkt werken ook door op de elektriciteits- en gasprijzen.

Gasprijs
Met name de gasprijs kende afgelopen tijd een sterke daling, onder andere door de dalende olieprijs. De daling geldt niet alleen voor de spotprijzen, maar ook voor de prijzen op de lange termijn, zoals ook in onderstaande grafiek te zien is.

Elektriciteit
De elektriciteitsprijs daalde meer gestaag dan de gasprijs. Het grote verschil tussen elektriciteit en gas is dat elektriciteit niet kan worden opgeslagen, dus is er bij elektriciteit meer sprake van vraag en aanbod. Daarnaast lijken de CO2-prijzen, de elektriciteitsprijzen richting te geven, en deze markt kende een grotere weerstand op dalen dan gas- en oliemarkten. 

Vooruitblik
Uiteraard is het lastig om de toekomst te voorspellen, maar momenteel lijkt de vraag naar gas en elektriciteit niet snel aan te trekken. Positief en/of negatief nieuws kunnen direct effect hebben op de energieprijzen, dus naar alle waarschijnlijkheid zullen de markten de komende periode grillig blijven, en zullen (sterke) dalingen en stijgingen elkaar afwisselen. Energy-Check houdt de ontwikkelingen in de gaten.

Energy-
Check werkt voor u!