Vragen? Gewoon bellen: +31(0) 38 45 78 445 info@energy-check.nl

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) staat al meer dan 110 jaar voor veilige en vertrouwde zorg in de Drentse hoofdstad. Het is haar doel om de kwaliteit van leven te verbeteren. Van alle inwoners van Drenthe en in het bijzonder van de patiënten in het ziekenhuis. WZA levert de best mogelijke zorg, maar dat niet alleen. Begin 2022 startte het ziekenhuis in samenwerking met Energy-Check een energienulmeting om haar energieverbruik te scannen en vast te leggen als grondlegger voor het energiebespaarplan.

Energiemonitoring als basis

Waar WZA zichzelf in vergelijking tot andere ziekenhuizen een kleine speler noemt, is het energienet groots. Om alle apparatuur en energiegebruikers in kaart te kunnen brengen, startte het WZA met energiemonitoring en het plaatsen van 180 tussenmeters verdeeld over verschillende afdelingen en ruimtes.

Niek van Erk, strategisch verduurzamingsadviseur bij Energy-Check: “De energietussenmeters worden allemaal door ons uitgelezen en komen terecht in het monitoringssysteem wat bij de meters geleverd wordt. Dit systeem is vrij complex, aangezien er meer gemeten wordt dan enkel energie. Als onafhankelijke energieadviseur hebben wij besloten een training te volgen bij de leverancier van de tussenmeters (fortop) om alle ins en outs van dit systeem te leren en kennen. Door deze training weten wij de opgehaalde resultaten uit te lezen en te verwerken in onze rapportages en adviezen. Zo herkennen we in één oogopslag grote energieslurpers of afwijkingen in het energieverbruik”.

 

Uit het maandoverzicht blijkt dat het energieverbruik van tussenmeter ‘HVK-2’ op zondag hoger is dan op zaterdag.

 

Gefundeerde energiebesparingen

De opgehaald data helpen WZA en Energy-Check om in te zoomen op de energieweg van de toekomst, het energieverbruik en eventuele keuzes die daar uit voortvloeien. Wat valt er op? En waar kan nog bespaard worden?

“Energy-Check is een heel plezierige club. Ze hebben onder andere alle meters waar koelmachines aan verbonden zijn voor ons naast elkaar gezet. Zij verbruiken vooral midden op de dag veel energie: als het warm is, of de zon schijnt. Een aantal van de koelmachines gebruikte ’s nachts net zoveel energie. Op basis van dit soort analyses hebben we eerst samen en vervolgens intern het gesprek gevoerd over het doel ervan. Wat doet die koelmachine precies? En is dat ook echt nodig? Zo niet: hoe kan het dan anders geregeld worden”, legt Ingo Vos, manager bouw bij WZA uit.

“Energy-Check helpt ons ziekenhuis bij de optimalisatie van ons energieverbruik, welke gestuurd wordt vanuit alle informatie rechtstreeks uit de energie installatie. Mooier dan dat kan toch bijna niet?”

Ingo Vos, manager bouw bij Wilhelmina Ziekenhuis Assen

 

Door inzicht in het verbruik is aantoonbaar dat ‘koelmachine 4’ aanstaat vanaf 7.00 uur ’s morgens tot middernacht.
‘Koelmachine 5’ lijkt alle uren van de dag aan te staan.

 

Inzicht en bewustwording

Op basis van de opgehaalde gegevens voert Energy-Check continu analyses uit. Dit resulteert in een bewustwording voor medewerkers van de facilitaire dienstverlening, maar uiteindelijk ook voor het personeel of wellicht zelfs de patiënten van het ziekenhuis. “Wij monitoren en bespreken ieder kwartaal gezamenlijk de resultaten, waarna eventuele acties ondernomen kunnen worden. WZA is uiteindelijk aan zet als het gaat om veranderingen, maar ik ben ervan overtuigd dat de inzichten de komende jaren zullen leiden tot het optimaliseren van veel interne processen. Zij hebben de kennis van alle installaties, wij van de besparingen. Een mooie match in mijn ogen”, sluit Niek af.

Efficiënt en duurzaam energie besparen? Als onafhankelijke energieadviseur ondersteunen wij al twintig jaar bij het tegengaan van energieverspilling, verduurzamen van organisaties en het besparen van energiekosten. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg!